Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Μυστικά της κουζίνας... #2



Περάσαν οι γιορτές και ήρθε η ωρα 
να βρούμε τους ρυθμούς μας, 
να θυμηθούμε τα δικά μας μυστικά.
Τι θα λέγατε για μερικά ακόμη 
μυστικά κουζίνας...;

Πως μπορώ να διατηρήσω περισσότερο τις μπανάνες;
Οι μπανάνες διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν τις ξεχωρίσουμε μεταξύ τους, κόβοντάς τις δηλαδή από το κοτσάνι. Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και αν τις φυλάξουμε μέσα σε μια χαρτοσακούλα.


Πως μπορώ να καταλάβω αν ένα αυγό είναι μπαγιάτικο;
Για να διαπιστώσουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα. Αν βυθιστεί και ακουμπήσει στον πάτο του σκεύους, είναι φρέσκο. Στην περίπτωση που βυθιστεί, αλλά παραμείνει σε κάποιο σημείο πάνω από τον πάτο, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, γιατί σύντομα θα χαλάσει. Αν, όμως, το αυγό συνεχίζει να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, πρέπει να το πετάξουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα μπαγιάτικα αυγά έχουν χάσει αρκετό υγρό από το εσωτερικό τους, το οποίο ουσιαστικά εξατμίζεται μέσω των πόρων που έχει το τσόφλι, με αποτέλεσμα το αυγό να επιπλέει αντί να βυθίζεται στο νερό.


Πως μπορώ να απομακρύνω τις μυρωδιές από τα τάπερ μου;
Συχνά τα πλαστικά τάπερ διατηρούν τις δυσάρεστες οσμές, όσο καλά και αν τα έχετε πλύνει. Για να απομακρύνετε αποτελεσματικά τις μυρωδιές, δοκιμάστε να γεμίσετε το τάπερ με χαρτί εφημερίδας και να το αφήσετε για ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί θα εντυπωσιαστείτε με το αποτέλεσμα.


Τι μπορώ να κάνω για να μην μυρίζουν τα θερμός;
Όσο καλά και αν πλύνουμε ένα θερμός, είναι αλήθεια ότι συνεχίζει να διατηρεί μια μυρωδιά. Για να απαλλαγούμε από αυτήν, μπορούμε αφού το πλύνουμε και το σκουπίσουμε καλά, να ρίξουμε στο εσωτερικό του έναν κύβο ζάχαρης, ο οποίος θα τραβήξει τις οσμές και να το αφήσουμε ανοιχτό να αεριστεί.




Πως μπορώ να διώξω τις δυσάρεστες οσμές από το ψυγείο μου;
Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια πολυκαιρισμένη τροφή μέσα στο ψυγείο για να σας ενοχλεί η μυρωδιά που αναδίδει. Αρκετά φαγητά, όπως το βραστό κουνουπίδι δίνει μια δυσάρεστη οσμή στο χώρο του ψυγείου, επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα τρόφιμα. Οι τρόποι για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο είναι οι εξής: Μια ιδέα είναι να τοποθετήσετε σε ένα ράφι του ψυγείου ένα φλιτζανάκι του καφέ, το οποίο έχετε γεμίσει με ξίδι ή με μαγειρική σόδα. Ανάλογα αποτελέσματα μπορείτε να έχετε και αν χρησιμοποιήσετε ένα ξυλάκι κανέλας ή ένα κομματάκι κιμωλία. Μην ξεχνάτε να τα ανανεώνετε ανά τακτά διαστήματα, ώστε να μην χάνουν την ιδιότητά τους να απορροφούν τις δυσάρεστες οσμές.


Τα έπιπλα αφήνουν σημάδια στα χαλιά μου. Τι μπορώ να κάνω;
Τοποθετήστε για λίγα λεπτά πάνω στο προβληματικό σημείο ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο έχετε βρέξει και στη συνέχεια σιδερώστε το βρεγμένο ύφασμα. Με τη βοήθεια μιας βούρτσας για χαλιά τρίψτε το σημείο προς τη φορά του πέλους και μετά προς την αντίθετη κατεύθυνση.




Το τζάκι μου καταναλώνει πολλά ξύλα. Τι να κάνω;
Συνήθως αυτό οφείλεται στο ότι το τα ξύλα που χρησιμοποιείτε είναι πολύ ξερά. Γι’ αυτό καλό είναι να μην τα αποθηκεύετε δίπλα στο τζάκι, για να μην ξεραίνονται από τη ζέστη. Αντίθετα, όσο πιο υγρά είναι τα ξύλα, τόσο πιο αργά καίγονται. Βέβαια, η μεγάλη ποσότητα υγρασίας, θα σας δυσκολέψει να ανάψετε το τζάκι. Ιδανική, λοιπόν, είναι μια μέση κατάσταση. Μπορείτε, δηλαδή, να έχετε αποθηκευμένα τα ξύλα σας σε μια αποθήκη και λίγες ώρες πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα αφήσετε κοντά στο τζάκι για να «τραβήξουν» ζέστη και να περιοριστεί η υγρασία τους.



Πως να αποστειρώσω γυάλινα βάζα;
Για να συντηρήσετε σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού ή τουρσιά χρειάζεστε αποστειρωμένα βάζα. Τοποθετήστε τα όρθια (χωρίς τα καπάκια τους) σε μια κατσαρόλα, στον πάτο της οποίας θα έχετε τοποθετήσει μια μεταλλική σχάρα για να μην ακουμπάνε στον πάτο του σκεύους. Ανάμεσα στα βάζα τοποθετήστε μια βαμβακερή πετσέτα, ώστε να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν. Ρίξτε στην κατσαρόλα ζεστό νερό. Προσοχή! Βεβαιωθείτε ότι θα προσθέσετε τόσο νερό, ώστε όταν βράσει να μην μπαίνει μέσα στα βάζα. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το νερό να βράσει. Μόλις βράσει, αφήστε το άλλα 5’ και κατεβάστε από τη φωτιά. Τα βάζα πρέπει να είναι τελείως στεγνά πριν αποθηκεύσετε οτιδήποτε.




Πως να καθαρίσω το φούρνο μικροκυμάτων;
Μπορείτε να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας με φυσικό τρόπο, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες του λεμονιού. Γεμίστε ένα μικρό μπολ με νερό και προσθέστε το χυμό ενός λεμονιού. Τοποθετήστε το μπολ στο εσωτερικό του φούρνο και βάλτε τον σε λειτουργία, σε δυνατή ένταση για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, βγάλτε το μπολ και σκουπίστε τα τοιχώματα του φούρνου με ένα καθαρό υγρό πανί.


Πως μπορώ να αφαιρέσω λεκέ από αίμα;
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, οι λεκέδες από αίμα δεν αφαιρούνται με ζεστό νερό. Μάλιστα, το ζεστό νερό μπορεί να εξαπλώσει το λεκέ και να καταστρέψει το ρούχο. Η καλύτερη λύση είναι να πλύνετε το ρούχο σας με κρύο νερό και απορρυπαντικό.


Πως βγαίνουν τα καμένα υπολείμματα από την κατσαρόλα;
Όταν στον πάτο της κατσαρόλας ή του ταψιού σας υπάρχουν καμένα υπολείμματα, γεμίστε το σκεύος με νερό και ρίξτε 4-5 κουταλιές αλάτι. Αφήστε το να μουλιάσει όλη νύχτα και το επόμενο πρωί τρίψτε τον πάτο με μια ξύλινη κουτάλα και ένα σύρμα κουζίνας. Τα υπολείμματα θα ξεκολλήσουν στο λεπτό και θα μπορέσετε να πλύνετε εύκολα το σκεύος.


Πως να καθαρίσω την ξύλινη επιφάνεια κοπής;
Οι ξύλινες επιφάνειες κοπής συχνά μαζεύουν υπολείμματα τροφών και απελευθερώνουν δυσάρεστες οσμές, που δεν φεύγουν με το πλύσιμο. Μια καλή ιδέα για να γίνει η επιφάνειά σας σαν καινούρια είναι -αφού φορέσετε γάντια κουζίνας- να απλώσετε πάνω της λίγη σκόνη μουστάρδας και να τρίψετε καλά. Στη συνέχεια, πλένετε με σαπούνι κουζίνας και ξεβγάζετε.




Πως μπορώ να χωρέσω και πάλι το φελλό στο μπουκάλι;
Σας συμβαίνει συχνά αφού ανοίξετε ένα κρασί, να δυσκολεύεστε να βάλετε πάλι το φελλό στο στόμιο του μπουκαλιού; Πριν απηυδήσετε ή καταλήξετε στη λύση της χαρτοπετσέτας, δοκιμάστε να βυθίσετε το φελλό σε καυτό νερό για λίγα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα μαλακώσει και θα χωράει ευκολότερα στο στόμιο.


Πως μπορώ να καθαρίσω τους λεκέδες από τους τοίχους;
Αν οι τοίχοι του σπιτιού σας έχουν λεκέδες ή έχουν αποκτήσει μια κίτρινη απόχρωση από το πέρασμα των χρόνων, μπορείτε να τους δώσετε ζωντάνια διαλύοντας σαπούνι Μασσαλίας και χυμό λεμονιού μέσα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό. Με ένα καθαρό σφουγγαράκι κουζίνας (χρησιμοποιήστε τη μαλακή του πλευρά) τρίψτε ελαφρά τα σημεία που έχουν ανάγκη. Δεν χρειάζεται να ξεβγάλετε.


Πως να αφαιρέσω την τσίχλα που κόλλησε στα ρούχα μου;
Αρκεί ένα παγάκι! Τοποθετήστε το στο σημείο που έχει κολλήσει η τσίχλα και αφήστε το πάνω για να την παγώσει. Στη συνέχεια, ξύστε την παγωμένη τσίχλα για να την αφαιρέσετε.


Πως μπορώ να βγάλω περισσότερο χυμό από το λεμόνι;
Συνήθως όταν στύβουμε ένα λεμόνι, ο χυμός του δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Για να πάρουμε το μέγιστο δυνατό υγρό που περιέχει το λεμόνι, δεν έχουμε παρά να το κυλήσουμε με τις παλάμες μας πάνω στον πάγκο της κουζίνας, πιέζοντάς το. Εναλλακτικά, πριν το κόψουμε μπορούμε να το βυθίσουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό ή να το ζεστάνουμε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των λαχανικών;
Το καλό πλύσιμο των λαχανικών –ιδιαίτερα όταν πρόκειται να καταναλωθούν νωπά- είναι απαραίτητο, ώστε να εξουδετερωθούν μικρόβια και βακτήρια. Το μούλιασμα σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη συμβάλλει στην απώλεια υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών που έχουν κάποια λαχανικά (π.χ. μαρούλι, σπανάκι), ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να μετακινηθούν τα μικρόβια και να πάνε ακόμα και σε μέρη όπου δεν υπήρχαν πριν. Ο σωστός τρόπος πλυσίματος (χωρίς να έχει προηγηθεί μούλιασμα ή μετά το μούλιασμα) είναι το ξέπλυμα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο πλύσιμο και ξίδι, το οποίο δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί.


Πως να διώξω από τα χέρια μου τη μυρωδιά του κρεμμυδιού ή του σκόρδου;
Όταν καθαρίζουμε κρεμμύδι ή σκόρδο μένει πράγματι μια χαρακτηριστική μυρωδιά, η οποία δεν φεύγει όσο και αν πλένουμε τα χέρια μας. Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας για να απαλλαγούν από την δυσάρεστη αυτή οσμή, συνήθως χρησιμοποιούσαν μια λεμονόκουπα ή έτριβαν τα χέρια τους με λίγη σκόνη ελληνικού καφέ. Πέρα από αυτούς τους λίγο πολύ γνωστούς τρόπους, υπάρχει μια ακόμα ιδέα για να διώξουμε την έντονη μυρωδιά. Μπορούμε, λοιπόν, αφού αφήσουμε τα χέρια μας για λίγα δευτερόλεπτα κάτω από το κρύο νερό της βρύσης, να τα τρίψουμε με χοντρό μαγειρικό αλάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου