Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Θέλετε ένα τσιζκεικ ;


Το τσιζκέικ (cheesecake
εκτός από πλούσια γεύση 
έχει κουλτούρα, παράδοση 
και τελετουργικό...



Υπάρχει αναφορά στην αρχαία Ελλάδα και κατ’ αρχήν στον περίφημο (και μεταξύ άλλων) γαστρονόμο Αθήναιο, που αναφέρεται στο Σαμιώτικο κέικ τυριού, δίνοντας μάλιστα και τη συνταγή: “Πάρτε λίγο τυρί και θρυμματίστε το, βάλτε το σε μπρούτζινο σουρωτήρι να στραγγίξει, στη συνέχεια προσθέστε μέλι και αλεύρι από ανοιξιάτικο σιτάρι και ζεστάνετε το μείγμα όλο μαζί” (ελεύθερη απόδοση από αγγλικά). Περίεργο μάλλον αλλά φαίνεται πως και η μόδα στις τούρτες γάμου της εποχής δεν ήταν οι …όροφοι αλλά τα τσιζκέικ! Στο Άργος μάλιστα, συνηθίζονταν η νύφη να φέρνει μικρά τέτοια κέικ καλυμμένα με μέλι και να τα σερβίρει στους φίλους του γαμπρού (The Cheese Book, Vivienne Marquis & Patricia Haskell [Leslie Frewin:London] 1966, σελ. 18-19). Τσιζκέικ πιστεύουν επίσης οι ιστορικοί της γεύσης ότι σερβίρονταν στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων, το 776 π.Χ.
Από την άλλη, ο Απίκιος, κυριότερος γαστρονόμος των Ρωμαίων, έχει συμπεριλάβει στις συνταγές του, ένα εξεζητημένο κρύο πιάτο, στο οποίο το τυρί ήταν αναμεμειγμένο με μέλι, μέντα, καρπούζι, ξίδι και διάφορα ακόμη υλικά (Cheese: A Guide to the World of Cheese and Cheesemaking, Battistotti, Botazzi et al.). Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που εξάπλωσαν το τσιζκέικ από την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ στην Αμερική το γλυκό εμφανίστηκε μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά, με τις συνταγές που έφεραν μαζί τους οι μετανάστες.



Το τυρί κρέμα εφευρέθηκε κατά λάθος! Το 1872  ο Αμερικανός γαλακτοκόμος Γουίλιαμ Λόρενς από το Chester της N. Yόρκης, ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής του, ενώ προσπαθούσε να φτιάξει ένα γαλλικό τυρί ονόματι Neufchatel. Το κρεμώδες τυρί που δημιούργησε και ξεκίνησε να διανέμεται τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο απ’ το 1880, το ονόμασε Philadelphia, το οποίο αργότερα (1912) οΤζέιμς Κραφτ παστερίωσε και αποτελεί κάτω από το πασίγνωστο πια εμπορικό σήμα, το πιο δημοφιλές τυρί για την παρασκευή τσιζκέικ σήμερα.

Τα αμερικάνικα τσιζκέικ είναι συχνά ψημένα. Στην Αγγλία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όμως, προτιμούν τα άψητα, ως πιο ελαφριά. 
 
Ήρθε η ώρα όμως να σας δώσω την δική μου συνταγή για τσιζκέικ, απλή αλλά πεντανόστιμη...
 

 

  • 2 πακέτα μπισκότα πτι - μπερ τετράγωνα
  • 1 βιτάμ
  • 2 Ερμόλλ
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 τυρί  Philadelphia
  • 1 βάζο μαρμελάδα της αρεσκείας σας 

Χτυπάτε στο multi τα μπισκότα να γίνουν σκόνη και τα ανακατεύετε με το σχεδόν λιωμμένο βιτάμ. Στρώνετε το μείγμα στο ταψί και το πατάτε με 1 κουτάλι. Χτυπάτε στο μίξερ τα ερμόλλ να αφρατέψουν και προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα. Αφού τα χτυπήσετε καλά, ρίχνετε και το Philadelphia και ανακατεύετε λίγο ακομα. Ρίχνετε την κρέμα στο ταψί και το βάζετε μισή ώρα στο ψυγείο να πήξει. Χτυπάτε λίγο τη μαρμελάδα στο multi, αν την θέλετε πιο ρευστή, και ρίξτε την πάνω απο την κρέμα και απολαύστε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου