Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Φτιάξτε μόνοι σας κεραλοιφή...



Είναι η πιο απλή αλοιφή 
που θα φτιάξετε ποτέ. 
Για εμένα προσωπικά, η κεραλοιφή πρέπει 
να υπάρχει σε κάθε σπίτι ανεξαιρέτως 
και να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση, 
αντί των αλοιφών του εμπορίου. 

Το μελισσοκέρι είναι χρήσιμο σε άπειρες εφαρμογές, όμως από μόνο του δε διαθέτει ενυδατικές ιδιότητες. Δρα σαν αδιαβροχοποιητής (όπως η βαζελίνη) και προστατεύει από τις εξωτερικές απώλειες και την εξάτμιση της υγρασίας του δέρματος. Όταν όμως συνδυαστεί με ελαιόλαδο, δημιουργείται η φημισμένη κεραλοιφή, η οποία είναι ότι πιο αγνό και ωφέλιμο μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας.
Οι χρήσεις της κεραλοιφής είναι πολλές. Από την απλή ενυδάτωση και περιποίηση του δέρματος μέχρι τα σκασμένα χείλη και συγκάματα και από επιπλεγμένες δερματοπάθειες μέχρι πληγές, έλκη, εγκαύματα και μολύνσεις. Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές, καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα χωρίς περιορισμό, είναι πολύ ευεργετική, πανεύκολη στη παρασκευή της και κοστίζει ελάχιστα χρήματα.

Η βασική συνταγή έχει ως εξής:

1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι


5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Τρίβουμε σε ένα τρίφτη το μελισσοκέρι.

Το λιώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάντα σε bain marie, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση.

Ούτε χτύπημα, ούτε θερμόμετρα, ούτε γαλακτωματοποιητές, ούτε τίποτα άλλο περίπλοκο.

Πρώτες ύλες
Μελισσοκέρι θα βρείτε στα καταστήματα συσκευασμένο σε μορφή κόκκων ή σταγόνων. Δε σας το συνιστώ. Αυτή μορφή συνηθως δεν είναι καθαρή και περιέχει παραφίνη. Το ιδανικό είναι να βρείτε έναν έμπιστο μελισσοκόμο και να προμηθεύεστε το μελισσοκέρι σας από αυτόν. Θα καταλάβετε τη διαφορά των δύο τύπων κεριού με μια "μυτιά". Το αγνό μελισσοκέρι μυρίζει μέλι, το τυποποιημένο μυρίζει κερί. Χρησιμοποιείτε πάντα βιολογικό, extra παρθένο ελαιόλαδο.

Βασική συνταγή  και παραλλαγές
Οι παραλλαγές είναι ατέλειωτες. Πολλοί χρησιμοποιούν σπαθόλαδο αντί για ελαιόλαδο, άλλοι προσθέτουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα βοτάνων, άλλοι κάνουν συνδυασμούς ελαίων και βουτύρων, άλλοι βάζουν μέλι και βιταμίνες μέσα και ούτω καθεξής. Η βασική συνταγή είναι αυτή που σας έδωσα παραπάνω. Ξεκινήστε με αυτήν και μετά πειραματίζεστε και με άλλα υλικά, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος σας και το προορισμό της κεραλοιφής.


Προσοχή στις δοσολογίες. Αν βάλετε παραπάνω ελαιόλαδο θα πάρετε αλοιφή με πιο λεπτή υφή, αλλά θα αφήνει έντονη λιπαρότητα στο δέρμα. Αν βάλετε παραπάνω κερί, θα γίνει πολύ συμπαγής και θα είναι δύσκολη στην εφαρμογή. Κυκλοφορούν πολλές "βασικές" συνταγές, άλλες με 3 κουταλιές μελισσοκέρι, που κάνουν τη κηραλοιφή τούβλο και πρακτικά αδύνατο να απλωθεί στο δέρμα, άλλες με 100-150ml ελαιόλαδο, που τη κάνουν λίγο πιο πηχτή από το σκέτο ελαιόλαδο. Μη μπείτε στο κόπο να τις δοκιμάσετε. Τις δοκίμασα εγώ όλες και τις πέταξα κατευθείαν στα σκουπίδια.

Σημειώσεις
Το προϊόν σας έχει διάρκεια ζωής πολλούς μήνες, αν το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο να ξέρετε πως δεν ενδείκνυται τόσο για λιπαρές επιδερμίδες, μιας και από τη φύση της είναι μια λιπαρή κρέμα.
Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε σε βρέφη αποφύγετε να προσθέσετε αιθέρια έλαια.
Λίγη βιταμίνη Ε είναι πάντα επιθυμητή, για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και για τη "παράταση" ζωής που δίνει στο προϊόν.

Τη κεραλοιφή την πουλούν στο internet 
(σε ελληνικό e-shop) μέχρι και 19,90€ 
για ένα βαζάκι των 40 ml... 
Το κόστος να τη φτιάξετε στο σπίτι, 
δεν υπερβαίνει τα 2,00 €

3 σχόλια:

  1. Τη λατρεύω! Φροντίζω να φτιάχνω και να'χω πάντα στο σπίτι! Πολλά φιλιά, καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σε βρήκα γλυκιά μανούλα!!!
    Κι εγώ προτιμώ την σπιτική κεραλοιφή του εμπορίου από τα χεράκια μου, από άλλες κρέμες του εμπορίου!!! Θα παρακολουθώ το ιστολόγιό σου και ελπίζω να τα λέμε!!! :)
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και από μένα. Θα ήθελα να ρωτήσω περίπου πόσα γραμμάρια είναι η μια κουταλιά κερί γιατί εμένα μου βγήκε πολύ σφιχτή και αναγκάστηκα να την ξανά λιώσω και να προσθέσω ελαιόλαδο. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή