Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Μοσχοβόλησε το σπίτι ζεστό ψωμί...

 

Τι πιο ευλογημένο απο μια 
μπουκιά ζεστό σπιτικό ψωμι...
Για σκεφτείτε... το σπίτι σας
στολισμένο Χριστουγεννιάτικα
και απο την κουζίνα να μοσχοβολάει
ζεστό ψωμί...




Όλοι θυμόμαστε τις γιαγιάδες ή τις μαμάδες μας να ζυμώνουν και να ψήνουν ψωμί, στο πετρόχτιστο φούρνο παλιότερα και στον φούρνο της κουζίνας τα τελευταια χρόνια. Μήπως να το δοκιμάσουμε και εμείς οι νεότερες νοικοκυρες; Πώς να το φτιάξουμε; Μα είναι πανεύκολο... Θα σας δώσω σήμερα συνταγή και για ψωμί και για προζύμι. 


  Συνταγή για ψωμί με μαγιά :
  • 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 60 γραμ. νωπή μαγιά
  • Νερό χλιαρό
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ διαλύετε με λίγο χλιαρό νερό την μαγιά. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ρίχνετε το λάδι, το αλάτι και την μαγιά λιωμένη. Ζυμώνετε με τα χέρια γροθιά και ανά διαστήματα βουτάτε τα χέρια μας σε ένα μπολ με νερό χλιαρό. Θέλει πολύ καλό ζύμωμα μέχρι να αφρατέψει η ζύμη. Λαδώνετε μια λεκανίτσα και τοποθετείτε μέσα την ζύμη. Σκεπάζετε με καθαρό πανί και την βάζετε σε ζεστό μέρος για μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη. Αφού έχετε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, λαδώνετε ένα ταψί, βάζετε την ζύμη, χαράζετε και πασπαλίζετε με σουσάμι. Βάζετε την ζύμη να ψηθεί για μια ώρα (ανάλογα τον φούρνο). Όταν ψηθεί και το βγάλετε από τον φούρνο , το αναποδογυρίζετε πάνω σε ένα πανί, το σκεπάζετε και περιμένετε να ξεκολλήσει λίγο λίγο από το ταψί μόνο του. 





Η λαϊκή μας παράδοση, επιτάσσει να πιάνουμε το πρώτο μας προζύμι με τον αγιασμό της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτέμβριου. Για να κάνετε την προηγούμενη συνταγή με προζύμι, θα αφαιρέσετε απο τα υλικά την μαγιά και θα προσθέσετε το προζύμι. 
 
Συνταγή για προζύμι:

Για να φτιάξουμε προζύμι ανακατεύουμε ένα ποτήρι αλεύρι με μισό ποτήρι νερό και φτιάχνουμε πηχτό χυλό. Καλό είναι να ζυμωθεί καλά αυτή η ζύμη (5-6 λεπτά) ώστε να απλωθεί η γλουτένη. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, σκεπάζουμε και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, χωρίς ρεύματα. Αφού ξινίσει λίγο η ζύμη, σε 2 μέρες, προσθέτουμε άλλο τόσο νερό και αλεύρι και ξαναζυμώνουμε. Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές και το προζύμι είναι έτοιμο. Βάζουμε το προζύμι, κατά προτίμηση, σε πήλινο σκεύος, λαδώνουμε την επιφάνεια και το διατηρούμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για μια βδομάδα. Η ποσότητα του προζυμιού που απαιτείται για την παρασκευή ψωμιού είναι 10% του ζυμαριού. Κάθε φορά που θα ζυμώνουμε και αφαιρούμε από το προζύμι μας, θα προσθέτουμε 1 ποτηρι αλέυρι, μισό ποτήρι νερό και θα το ζυμώνουμε ξανά. Το κλείνουμε σε ένα τάπερ και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο. Με αυτό το τρόπο θα το ανανεώνουμε διαρκώς. 
  
Καλή επιτυχία !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου