Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Μυστικά για να βάψετε τα πασχαλινά αυγά



Φέτος το Πάσχα, 
την Μεγάλη  Πέμπτη όπως επιβάλλει το έθιμο,
ας χρησιμοποιήσουμε την παλιά σοφία,
για να βάψουμε τα Πασχαλινά αυγά. 
Έτσι όπως έκαναν οι παλιές νοικοκυρές, 
την εποχή, που δεν υπήρχαν οι "σύγχρονες" λύσεις...

Τα παλιά τα χρόνια, οι νοικοκυρές έβαφαν τα αυγά, τυλίγοντας γύρω τους τα φλούδια από το κρεμμύδι.  Χρειάζεστε μόνο την εξωτερική, ξερή φλούδα του κρεμμυδιού, όχι τη σάρκα του κρεμμυδιού. Τυλίξτε τις φλούδες του κρεμμυδιού γύρω από τα αυγά και στερεώστε τις με ένα λαστιχάκι ή σπάγκο ή δέστε τα σφιχτά με κομμάτια από ένα παλιό καλσόν. Χρησιμοποιήστε πολλές στρώσεις φλούδια σε κάθε αυγό για πιο έντονο χρώμα.  Βράστε τα αυγά όπως συνήθως, αλλά χωρίς ξύδι, γιατί το κόκκινο γίνεται πιο καφετί.  Βγάλτε τα φλούδια και έχετε  όμορφα χρώματα και σχέδια!  Αν κλείσετε μέσα στα κρεμμύδια και φυλλαράκια από άλλα φυτά, μπορείτε να δημιουργήσετε ασυνήθιστα μοτίβα, καθώς τα διάφορα φυτά περιέχουν και δικές τους χρωστικές.



Πως να διαλέξετε και να προετοιμάσετε τα αβγά
- Επιλέξτε μικρά λευκά ή καφέ αβγά, χωρίς στίγματα, τα μικρά έχουν πιο γερό τσόφλι!
- Καθαρίστε τα με τρεχούμενο νερό από τυχόν ακαθαρσίες και φτερά.
-Αφήστε τα εκτός ψυγείου για να έχουν θερμοκρασία δωματίου και αφήστε τα 30' λεπτά σε χλιαρό νερό, ώστε να μην σας ραγίσουν όταν τα βράσετε!
Τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα τα βράσουμε και καλύπτουμε με νερό προσεκτικά και τα βράζουμε  12-15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις τα βράσετε, βάλτε τα σε κρύο νερό και τρίψτε τα ελαφρά για να φύγει η μεμβράνη και να βαφτούν ομοιόμορφα και χωρίς να σας ξεφλουδίσουν!
Αφού τα βάψετε και κρυώσουν και να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, τα γυαλίζουμε με ένα κομμάτι ύφασμα, μακό, που έχουμε βουτήξει σε ελαιόλαδο.
 

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με διάφορα συστατικά που υπάρχουν στην κουζίνας σας:

Βαφή από Λαχανικά
Τα λαχανικά που σίγουρα θα τους δώσουν χρώμα είναι τα παντζάρια, το κόκκινο λάχανο και οι φλούδες των κρεμμυδιών!
Για κόκκινα αβγά θα χρησιμοποιήσετε βολβούς από παντζάρια.
Για μπλέ-μώβ αβγά θα χρησιμοποιήσετε 1 μικρό κόκκινο λάχανο

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα θα βράσετε μαζί με 1 μικρό φλυτζάνι ξίδι και 1 λίτρο νερό για 15' λεπτά, το λαχανικό που επιθυμείτε να χρωματίσετε τα αυγά και θα το έχετε κόψει σε μικρότερα κομμάτια. Θα τα τοποθετήσετε κατόπιν σε νερό, αν χρειαστεί μέχρι να τα καλύψει. Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 15' λεπτά, τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.


Για πορτοκαλί και κίτρινα αβγά θα χρησιμοποιήσετε φλούδες από ξερά κρεμμύδια. Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα θα βράσετε μαζί με 1 μικρό φλυτζάνι ξίδι και 3-4 φλυτζάνια νερό για 15' λεπτά, όσο πιο πολύ τις φλούδες τόσο πιο έντονο και σκούρο χρώμα θα αποδωσουν. Θα τοποθετήσετε κατόπιν τα αβγά και νερό, αν χρειαστεί μέχρι να τα καλύψει. Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 15' λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα αβγά μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα. 





Βαφή με Βρώσιμα Χρώματα Ζαχαροπλαστικής
Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής πραγματικά θα σας ενθουσιάσουν! Διαλέξτε τα αγαπημένα σας χρώματα, που θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα που πουλάνε είδη ζαχαροπλαστικής.Μ' αυτό τον τρόπο μπορείτε να βάψετε τα αβγά σας, με ποικιλία χρωμάτων και να σας βοηθήσουν ακόμη και τα παιδάκια σας, κάνοντας την διαδικασία παιχνίδι!Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής θα βάψουν τέλεια και με ασφαλή αποτέλεσμα τα αβγά!

Διαδικασία
Βράστε τα αβγά για 15' λεπτά. Διαλύστε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε ένα ποτηράκι με νερό και προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι. Βυθίστε τα για όσο χρόνο χρειαστεί περίπου 10' λεπτά, ή όσο θέλετε ώστε να πάρετε το επιθυμητό χρώμα! Τα ακουμπάμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Δοκιμάστε διάφορους συνδυασμούς υλικών, αλλά θα πρέπει να ξέρετε, ότι οι φυσικές βαφές δεν είναι τόσο έντονες όσο οι τεχνητές.  Από την άλλη πλευρά, οι φυσικές βαφές είναι ένας τομέας, που δεν έχει ερευνηθεί πλήρως και επομένως περιλαμβάνει αρκετό πειραματισμό.  Δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβείς δοσολογίες και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τυποποιημένες οδηγίες.  Είναι όμως μια θαυμάσια και διδακτική εμπειρία, ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν και τα παιδιά.  Ακόμα και οι αποτυχίες είναι μια καλή αφορμή για διασκέδαση.


 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 
& ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου