Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Μυστικά του αλατιού




Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο.
 Γι' αυτό ήταν γνωστό και 
χρησιμοποιούνταν από την αρχαία εποχή.
Το αλάτι κατέχει σημαντική θέση 
στη ζωή των λαών, στις συνήθειες, 
στη θρησκεία και στις παραδόσεις τους.
 
 
 
 
Σε μερικές περιοχές το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα με το οποίο οι πλούσιοι πουλούσαν δούλους σε αντάλλαγμα με αλάτι ενώ άλλοι έκαναν τις αγορές και τις πωλήσεις με κομμάτια αλατιού. Άλλοι λαοί είχαν έλθει σε πόλεμο μεταξύ τους για να κατακτήσουν εδάφη με αλατούχες πηγές.  Κατά τους αρχαίους Έλληνες συμβολίζει τη φιλία και την αλληλεγγύη. Με αυτό επισφράγιζαν τις συμφωνίες τους. Επίσης το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες και στις προσφορές τους προς τους θεούς. Έτσι, είχαν τη συνήθεια να σκορπίζουν αλάτι σε αγρούς που αφιέρωναν στους θεούς τους. 
 
Το αλάτι αναφέρεται σε πολλές ελληνικές παροιμίες: «άλας και τράπεζαν μη παραβαίνειν» «μαζί φάγαμε ψωμί κι αλάτι», δηλαδή συνδεθήκαμε στενά, «σε ξένο φαΐ αλάτι μη ρίχνεις», δηλαδή μην ανακατεύεσαι σε ξένες υποθέσεις, «τον έκανα τ' αλατιού», δηλαδή τον έδειρα. Επίσης ο Μωσαϊκός Νόμος θεωρεί το αλάτι σαν σύμβολο και σαν απαραίτητο στοιχείο της προσφοράς προς το Θεό. Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται: «υμείς εστέ το άλας της γης». Και άλλοι λαοί, όπως οι Ασσύριοι, οι Πέρσες, χρησιμοποιούσαν το αλάτι στις θρησκευτικές τους τελετές. Μέχρι σήμερα έχουν διατηρηθεί αρκετές προλήψεις σχετικά με το αλάτι. Π.χ. δε δανείζουν αλάτι οι χωρικοί, γιατί πιστεύουν ότι «ψοφάνε τα ζωντανά». Επίσης αποφεύγουν να χύσουν αλάτι από την αλατιέρα.




Εκτός όμως απ'το να νοστιμέυει το φαγητό μας, το αλάτι έχει και άλλες πρακτικές χρήσεις. Διαβάστε παρακάτω...

  • Χρησιμοποιήστε το ως καθαριστικό. Ρίξτε λίγο αλάτι σε ένα επίμονο λεκέ στον πάγκο της κουζίνας και τρίψτε με ένα υγρό πανάκι.
  • Προσθέστε αλάτι σε περιοχές όπου έχετε  μυρμήγκια και να παρακολουθήστε τα να εξαφανίζονται.
  • Αν κάηκε το φαγητό στην κατσαρόλα σας, ξύστε το καμμένο όσο μπορείτε, σκεπάστε με νερό και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλάτι. Βράστε για 20 λεπτά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε  να σταθεί για 30 λεπτά πριν το τρίψιμο.
  • Προσθέστε μια πρέζα αλάτι σε φρεσκοκομμένα λουλούδια για να τα βοηθήσετε να κρατήσουν περισσότερο.
  • Για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του σκόρδου από τα δάχτυλά σας, τρίψτε τα με χυμό λεμονιού και αλάτι, στη συνέχεια  πλύνετε με σαπούνι.
  • Φρέσκο piercing; Χρησιμοποιήστε ένα απλό φυσιολογικό ορό ( διάλυμα από 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό + 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι) για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης.
  • Πάρα πολύς αφρός ενώ πλένετε τα πιάτα; Πασπαλίστε με μια πρέζα αλάτι και παρακολουθήστε τον να διαλύεται.
  • Ξεμείνατε από οδοντόκρεμα; Χρησιμοποιήστε ίσα μέρη αλάτι και μαγειρική σόδα (με μια σταγόνα εκχυλίσματος μέντας αν θέλετε).
  • Αν χύθηκε κρασί στο τραπεζομάντηλο ή την κουβέρτα, σκουπίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τον λεκέ και καλύψτε αμέσως με μια γενναιόδωρη ποσότητα αλατιού, στη συνέχεια αφήστε μέχρι να στεγνώσει. Πάρτε με την ηλεκτρική το αλάτι και ξεπλύνετε με κρύο νερό.
  • Ένα μείγμα από χυμό λεμονιού και το αλάτι αφαιρεί την μούχλα.
  • Βρέξτε ένα τσίμπημα μέλισσας αμέσως με νερό και καλύψτε το με  αλάτι.
 
 
  • Αν το φαγητό χυθεί πάνω στο δάπεδο του φούρνου, πασπαλίστε με αλάτι για να σταματήσετε τον καπνό και τις οσμές. Μόλις κρυώσει ο φούρνος, αφαιρέστε.
  • Αφαιρέστε τους λεκέδες από τα παλιά φλιτζάνια του τσαγιού τρίβοντας με αλάτι και λίγο νερό.
  • Το αλάτι ενισχύει την γλυκύτητα, οπότε προσθέστε μια πρέζα όταν κάνετε γλυκά όπως  ζεστή σοκολάτα.
  • Ένα μείγμα από χυμό λεμονιού και αλάτι αφαιρεί τους λεκέδες σκουριάς.
  • Αφαιρέστε την μυρωδιά από ένα ξύλο κοπής χύνοντας αρκετό αλάτι απευθείας πάνω του. Τρίψτε ελαφρά με ένα υγρό πανί. Πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι. 
  • Εάν ο χυμός από μια πίτα φρούτων ξεχειλίσει ενώ ψήνεται, πασπαλίστε λίγο αλάτι από πάνω από τον λεκέ. Θα τον στερεοποιήσει γεγονός που σας διευκολύνει να τον αφαιρέσετε όταν ο φούρνος θα έχει κρυώσει.
  •  Για τον πονόλαιμο, κάντε γαργάρα με 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • Βουλωμένη μύτη ; Ρουφήξτε με την μύτη ένα διάλυμα από 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και στη συνέχεια φυσσήξτε!
  • Το αλάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό δέρματος. Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι αλάτι στο νερό του μπάνιου σας και είναι απαλό όποως του μωρού, όταν θα βγείτε.
  • Για μια τραγανή η ψητή ψητή πατάτα σας, αλείψτε με ελαιόλαδο και αλάτι πριν από το ψήσιμο. 
  •  Κάντε αρωματικά άλατα μπάνιου με ένα μίγμα 1 φλιτζάνι αλάτι, 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 3-4 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.
  • Πονεμένα πόδια; Μουλιάστε τα σε ένα λουτρό άλατος: 12 φλιτζάνια ζεστό νερό, 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. 
 
 
  •  Γεμίστε μια τρύπα καρφιού στον τοίχο με ένα μείγμα από 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας άνθος αραβοσίτου, και 2 κουταλάκια του γλυκού νερό που θα τα έχετε μετατρέψει σε μια παχιά πάστα. Αφήστε να ξεραθεί και ξύστε εάν είναι απαραίτητο.
  •  Πλύνετε τα βρώμικα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι σε νερό ελαφρώς αλατισμένο για να τα καθαρίσετε ευκολότερα. 
  • Όταν προσθέτετε το αλεύρι σε μια συνταγή για να πήξει, ανακατέψτε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι για προλάβετε το σβώλιασμα. 
  • Ένα λιπαρό τηγάνι θα πλυθεί ευκολότερα αν το τρίψετε πρώτα με λίγο αλάτι . Σκουπίστε με ένα χαρτί και στη συνέχεια πλύνετε  με ζεστό σαπουνόνερο. 
  • Πετάξτε μόνο αλάτι στην λιπαρή φωτιά . Ποτέ μην χρησιμοποιείτε νερό.
  • Θερμός που μυρίζει? Προσθέστε αλάτι και λίγο ζεστό νερό. Κλείστε το καπάκι ανακινείστε και ξεπλένετε. Δεν υπάρχει πλέον η μυρωδιά. 
  • Αφαιρέστε τους λεκέδες αίματος βυθίζοντας το αντικείμενο σε κρύο αλατισμένο νερό στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι και ελπίζω το ...CSI να μην χτυπήσει την πόρτα σας. 
  • Κάντε το δέρμα σας να λάμψει τρίβοντας το με ίσα μέρη ελαιόλαδο και  αλάτι. 
  •  Ρίξτε αλάτι σε ένα βάζο για να κρατήσετε τα αποξηραμένα ή τεχνητά λουλούδια στη θέση τους. 
  • Το αλατισμένο νερό δεν βράζει πιο γρήγορα, απλά ανεβαίνει περισσότερο η θερμοκρασία του έτσι ώστε ο χρόνος μαγειρέματος να μειωθεί.
  • Ενυδατώστε τα μεγαλύτερα, ζαρωμένα μήλα σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για να τα ξανανιώσετε. 
  • Εμποδίστε τις φέτες από τις πατάτες, τα μήλα ή τα αχλάδια από το να μαυρίχουν τοποθετώντας τα σε ένα μπολ με ελαφρώς αλατισμένο κρύο νερό. 
  • Το αλάτι απωθεί τους ψύλλους, οπότε κάντε του κατοικιδίου σας ένα μπάνιο σε λίγο αλατισμένο νερό. 
  • και τέλος.... ρίξτε λίγο αλάτι για να φύγουν γρήγορα οι ανεπιθύμητοι  επισκέπτες σας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου